Kis-, És Középvállalkozók A Gazdaság Motorjai

Ez hangzott el többek között azon a sajtótájékoztatón, amit Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, megyei elnök és Sárvári Csaba, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP) Veszprém megyei elnöke tartott, Veszprémben, a Fidesz irodán.

PSG_honlap_image_globe06.jpg

PSG_honlap_image_globe06.jpg

-A kormány új a Széchenyi Terv bevezetését tervezi, melynek alapja az 1800 milliárdos uniós forrás. Kiemelt cél a magyar tulajdonú kis és középvállalkozók (kkv) támogatása, melyek a legtöbb munkaerőt foglalkoztatják. 2000-ben például a hazai munkavállalók 65 százalékát adták a kkv-k, akkor a munkanélküliség 4-4,5 százalékon állt. Ma is példa számunkra 1998-2002 gazdasága, mely középpontba a gazdaság élénkítést és a munkahelyteremtés állította, amit kétféle módon lehet megvalósítani – emlékeztetett Lasztovicza Jenő. Mint mondta egyfelől vissza nem téríteni állami támogatással, illetőleg minél kedvezőbb adórendszerrel lehet előrelépni. Utóbbira már adódott is példa, a társasági adó csökkent, más adónem megszűnt. Egyszerűsíteni, csökkenteni kell az adókat és a bürokráciát a stabil, erős és kiszámítható gazdaság érdekében – fogalmazott, hozzátéve: a Fidesz gazdasági vezetése nagymértékben számít a MVMP véleményre, álláspontjára az új gazdasági törvények kidolgozásánál.

Sárvári Csaba, aki 18 éve vállalkozó idegenforgalmi területen pártjáról kifejtette: a Fidesz szövetségeseként kerültek be a Parlamentbe, amit nagy lehetőségnek tekintenek. Minden megyében jelen vannak, a közelmúltban hozták létre kommunikációs és szakmai kabinetjüket azzal a céllal, hogy vidékről is mind többen bekapcsolódhassanak a munkába. –Egyszerűsödött, életszerűbb, kivitelezhetőbb lett idén augusztus elsejétől az alkalmi munkavállalók és idénymunkások élete – utalt az intézkedésekre. Ezentúl sms-ben, telefonon is be lehet jelenteni őket. Ha ez ily módon történik, akkor szerződést kell kötni velük, melyre nincs szükség internetes bejelentéskor. Tehát: az új törvény szerint a reggel 8 órakor bejelentett alkalmi munkavállaló 10 ókor már dolgozhat. Jelenléti ív egyáltalán nincs.

Alapvetően fontos a hatóságokkal való jó viszony megteremtése – fogalmazott. Eddig a szakhatóságok érdekeltek voltak a magas bírságolásban, ezentúl az a cél, hogy egyensúlyba kerüljenek velük a vállalkozók. Fontos, hogy a hatóságok a jövőben az elrettentés helyett a szabályok betartására ösztönözzenek. Sárvári Csaba pártja nevében kijelentette: a kkv-k körében a jelenlegi kormány munkájának megítélése, mérlege nagyon jó.

Elhangzott még: a mezőgazdaságban dolgozóknál a napi adózási jegyteher 500 forint, más területen alkalmi munkát végzők számára 1000 forint. A Széchenyi Kártya II. előkészítés alatt áll. –Abban bízom, hogy egy-két éven belül olyan pályára tudnak állni a kkv-k, mely biztos megélhetést nyújt számukra, és ez fellendülést jelent a gazdaságban is.

Kérdésre válaszolva elhangzott: a családi szüretek idén már nyugodtak lehetnek, egyenes ági leszármazottak segíthetnek. Ami a baráti társaságokat illeti, bízom benne, hogy az adóhatóság az életszerű helyzeteket méltányolja, megértő lesz – fogalmazott Sárvári Csaba.Rendeződik a családi gazdaságok helyzete is, a megtermelt terményt, húst eladhatják helyben, csak meg kell várnunk, hogy újra legyenek családi gazdaságok – mondta a MVMP megyei elnöke. 

Csatolt állományok

  1. PSG_Dokumentum_menedzsment_01.jpg (99 KB)