Szijjártó Péter: nincs sikeres magyar gazdaság sikeres kkv-k nélkül

A magyar kis- és közepes vállalkozások sikerének feltételei megegyeznek a magyar gazdaság sikerének feltételeivel, vagyis nincs sikeres magyar gazdaság sikeres kis- és közepes vállalkozások (kkv) nélkül - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának idei kongresszusán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a kkv-k sikeréhez arra van szükség, hogy bekerüljenek a nagy termelő vállalatok beszállítói láncába és a külső piacokon is jól tudjanak érvényesülni, elsősorban a keleti piacokon legyenek minél sikeresebbek. Elengedhetetlen, hogy minél több nagyvállalat jöjjön termelni Magyarországra, és a vállalatok minél többet exportáljanak - mutatott rá.

Elmondta, az elmúlt években jelentős változások történtek a világgazdaságban és -politikában. Illúziónak bizonyult, hogy ezek a változások gyorsan végbemennek, úgy tűnik, a következő időszakban is folytatódnak - vélekedett. Mint mondta, minden kormánynak meg kell találnia a megfelelő válaszstratégiát az új kihívásokra.

2010-ben a magyar kormány választhatott, vagy "a túlélésre berendezkedő" stratégiát folytat, vagy a válságot lehetőségnek tekinti és igyekszik megerősíteni az országot - magyarázta, hozzátéve, nyilvánvaló volt az, hogy le kell cserélni azokat az eszközöket és politikákat, amelyek a válsághoz vezettek, helyettük új eszközök és politikák kellenek.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány úgy döntött, felhasználja a változásokat ahhoz, hogy Magyarországot megerősítse és ezzel előnyre tegyen szert a többi országgal szemben. Szerinte ehhez két célt kell elérni. Egyrészt az országnak Európa termelési központjává kell válnia, amihez versenyképes befektetési környezetet kell teremteni. Másrészt nagy hangsúlyt kell helyezni a keleti nyitásra, azaz a gyorsan fejlődő régiókkal a lehető legszorosabb, stratégiai kapcsolatot kell kiépíteni.

Szijjártó Péter arról is szólt, hogy a kormány a siker érdekében több intézkedést hozott: a munkát támogató adórendszert dolgozott ki, átszervezte a felsőoktatást és a szakképzést, hogy az esetleges munkaerőhiány ne befolyásolja az ide érkező nagyvállalatokat, továbbá új munkatörvénykönyvet vezetett be.

Az idén eddig 42 vállalat döntött a magyarországi beruházás mellett, és ezzel csaknem 15 ezer új munkahely jött létre - ismertette az adatokat. A politikus hangsúlyozta, hogy kkv-kra is kedvező hatással van, hogy a kormány stratégiai megállapodásokat kötött több, itt működő nagy nemzetközi vállalattal, mivel a nagy cégek arra törekednek, hogy minél több magyar kkv-t vonjanak be a beszállítói láncukba.

 

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a magyar exportszerkezet egyoldalú, a kivitel nagy része az EU-ba irányul és ez kiszolgáltatottsághoz vezethet. Ha ugyanis az EU kihívásokkal küzd, az a magyar exportteljesítményre kedvezőtlenül hathat. Éppen ezért a magyar külgazdaság célja, hogy 2018-ra az export egyharmada Európán kívülre irányuljon - tette hozzá. A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának elnöke Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sCV5cSDnTRg