Mire pályázhatunk most? I. rész - Széchenyi 2020

Európai Uniós pályázatok

 

Egy pályázati szempontból várhatóan aktív évben lesz részünk. Jelenleg a Széchenyi 2020 fejlesztési időszak előkészítése zajlik. A legtöbb operatív program már elfogadást kapott az Európai Bizottságtól, a vállalkozások érdeklődésére számot tartó GINOP keretprogram első pályázatai bármelyik pillanatban megjelenhetnek.  Az új 7 éves ciklus összesen 12.000 milliárd Ft támogatást jelent majd az országnak.

„2015-ben valamennyi pályázat kiírására sor kerül majd és arányaiban jóval több lesz a visszatérítendő, mint a vissza nem térítendő támogatás és az utóbbiakat jellemzően a feldolgozóiparban tevékenykedő kis-és középvállalkozások használhatják majd fel elsősorban kapacitásbővítésre.” – mondta Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. A gazdaságfejlesztésre és innovációra szolgáló operatív program, a GINOP 2733 milliárd forintot tartalmaz.

A www.kormany.hu-naz olvasható, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) összesen több, mint 4000 milliárd forintos keretösszegét a Magyar Kormány a gazdasági növekedés és a versenyképesség növelése érdekében használja fel.

A GINOP célja a hozzáadott érték növekedése, a foglalkoztatás bővítése, az új vállalkozások számának növelése. A program arra épít, hogy a javuló gazdasági környezet, a stabilizálódó makrogazdasági helyzet a vállalkozásokat tevékenységük minőségi fejlesztésére, bővítésére ösztönzi.

A TOP az EU besorolás szerint „kevésbé fejlett régiókra”, vagyis az ország Budapesten és Pest megyén kívüli területére (18 megye) vonatkozik. A program küldetése, hogy valamennyi megye, térség és település esetében megtalálja és erősítse azokat a fejlődési elemeket, amelyekkel erőforrásaik kibontakoztathatók és aktivizálhatók. (úgymint például városrehabilitáció a kedvezőtlen helyzetű térségekben, bölcsődei, óvodai és családi napközi férőhely bővítés a gyermekjóléti intézményekben, ipari parkok és ipari területek fejlesztése).

A VEKOP elsődleges célja a Közép-magyarországi régió (EU besorolás szerint fejlett régió) versenyképességének javítása, térségei és települései gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatása, szerepel a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A kormány 2014. decemberében saját forrásból kiírt már 8,5 milliárd forint keretösszegben pályázatot a kkv-k kapacitás-bővítésére. Ez esetben 50 % saját forrás mellett az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás 50 % lehetett (10-100 millió forint összegben). Hasonló feltétellel írják majd ki az idei kapacitásbővítési pályázatot is, azonban kritérium lesz, hogy a beruházásnak fenntarthatónak kell lennie: például nem adható majd támogatás csomagolóanyag gyártásra, valamint a támogatandó épület tetőszerkezetének alkalmasnak kell lennie napelem vagy napkollektor utólagos elhelyezésére. Támogathatóak lesznek mind a magán-, mind az önkormányzati tulajdonú ipari parkok, kivéve, ha bérbeadási szándékkal történik a tevékenység. A nagyvállalatok támogatása abban az esetben lesz lehetséges, ha exportorientált fejlesztésre fognak pályázni és ezáltal a beszállítóik is többet tudnak termelni.

Magyarország 22 százalékról 30 százalékra kívánja emelni a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányát 2020-ig, így teremtve meg az exportárualapot. „Magyarország jelenlegi külgazdasági irányultságán javítani kell, úgy, hogy több áru kerüljön az EU-n kívülre, a gépek és berendezéseken túl egyéb export termékek is legyenek a palettán, továbbá az export 80 százalékát ne a nagyvállalatok adják.” – szögezte le Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára. Az exportorientált fejlesztések támogatása jegyében többek között a külföldi szakmai vásárokon való megjelenésre 1,5 milliárd forint támogatást szánnak.

A feldolgozóiparon kívül a kormány nagy figyelmet fordít a megújuló forrásból származó hőenergia-termelésre, így a melegvíz-termelő napkollektorra elérhető lesz támogatás, viszont az elektromos áramot adó napelemeket csak kivételesen támogatják majd. Egyáltalán nem kap támogatást az Európában elterjedt napelem mező, viszont egy hűtőház tetejére szerelhető napelemek támogathatók, mivel árnyékolnak és energiát is adnak a hűtéshez.

2015. február 13-án a kormány 15 fejlesztési célra hirdetett meg pályázatokat összesen 32 milliárd Ft keretösszeggel. Ezen pályázatok kedvezményezettei elsősorban a közintézmények. A kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő vállalkozásokat a Horizont 2020 uniós programra való felkészülésben közülük egy konstrukció támogatta („Versenyképes IKT szektor fejlesztése”-GOP-2015-3.3.4.), mely beadási határideje 2015. márciusban lejárt.

Folytatjuk...

Dr. Kupcsok Lajos