Mire pályázhatunk most? III. rész - Kutatás-fejlesztés és innováció

K+F és innováció a Széchenyi 2020 programban

A kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet végző, vagy azt tervező vállalkozások számára jó hír, hogy a 2020-ig terjedő uniós költségvetési időszakban 750 milliárd forintot, a korábbi háromszorosát fordítja K+F tevékenység támogatására a kormány remélve ezáltal a magyar innovációs teljesítmény növekedését. A GINOP keretében e területen a következő pályázatokra lehet számítani 2015-ben:

 

A GINOP további prioritásainak pályázati menetrendje a Magyar Közlöny 2015. évi 38. számában olvasható.

 

NKFTA pályázatai

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFTA) pályázati forrása idén csekély, 11,3 milliárd forint, melyből csupán 7 milliárd forint fordítható a hazai innováció támogatására.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2015. évi programstratégiája a Magyar Közlöny 2015. évi 60. számában olvasható.

 

Horizont 2020 – Pályázatok közvetlenül Brüsszeltől

A Horizont 2020 egy olyam program, amely az Unió 2014-2020 közötti kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját határozza meg. Kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, és minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. Szerkezete három pillérre épül: 1. Kiváló tudomány (nagy kockázatú kutatások, kutatási infrastruktúra, kutatói ösztöndíjak), 2. Ipari vezető szerep (nanotechnológia, anyag- és gyártástechnológia, biotechnológia, infokommunikáció, űrkutatás), 3. Társadalmi kihívások (egészségügy, élelmezésbiztonság és fenntartható mezőgazdaság, energia, a közlekedés, éghajlatváltozás és környezetvédelem, biztonságos társadalmak). Az aktuális pályázati lehetőségek a http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.htmloldalon találhatók meg.

Folytatjuk...

Dr. Kupcsok Lajos