Mire pályázhatunk most? V. rész - Nyáron indulnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai

Nyáron indulnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint április 29-én létrejött a TOP végrehajtásáért felelős Monitoring Bizottság, mely a megyei, megyei jogú városi és települési önkormányzatokat támogató felhívások megjelenésének alapfeltétele.

A TOP az EU besorolás szerint „kevésbé fejlett régiókra”, vagyis az ország Budapesten és Pest megyén kívüli területére (18 megye) vonatkozik.  A TOP küldetése, hogy valamennyi megye, térség és település, így a jelenleg hátrányos helyzetű, leszakadó tendenciákat mutató térségek és települések esetében is megtalálja és erősítse azokat a fejlődési elemeket, amelyekkel potenciáljuk, erőforrásaik kibontakoztathatók és aktivizálhatók. Ennek érdekében a TOP elsődleges célja a térségi gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás növelése.

A Monitoring Bizottság elnöke, Tállai András az alakuló ülésen kiemelte:  a Közép-Magyarországi régión kívüli területileg decentralizált fejlesztések tervezése és megvalósítása a TOP feladata a közszférában, amelynek legfontosabb célja a gazdaságfejlesztés és foglalkoztatás bővítése a helyi önkormányzatok eszközrendszerén keresztül.

A program keretösszege a 2014-2020-as ciklusban 1230 milliárd Ft. A TOP-on belül a megyék és a megyei jogú városok kidolgozták a saját Integrált Területi Programjukat (ITP), vagyis egy olyan programcsomagot, mely tartalmazza a helyben megvalósítandó területfejlesztési feladatokat. Az ITP-k véglegesített változatai május 11-éig benyújtásra kerültek a kormány felé, melyek végleges elfogadása júniusban várható, így a Monitoring Bizottság a területi igényeken nyugvó pályázati felhívásokat előreláthatólag a nyár folyamán fogja megjelentetni.

Az egyes megyék Integrált Területfejlesztési Programjai az elfogadást követően a következő oldalakon lesznek olvashatók: 

Baranya megye                       

Bács-Kiskun megye               

Békés megye             

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye                   

Fejér megye                           

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

Dr. Kupcsok Lajos