A Kárpát Régió Üzleti Hálózat újabb határt lépett át

Dr. Lenner Áron, a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztályának vezetője a 2012. július 6-án ünnepélyes keretek között megnyitotta a Kárpát-medence ötödik, Vajdaság első üzletfejlesztési irodáját Szabadkán. A megnyitóhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen Vagács István, az NGM főosztályvezetője az önkormányzati vezetőkkel, az érdeklődő vállalkozásokkal folytatott megbeszélést.

Vagács István, a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály vezetője kiemelte, hogy az irodahálózat a Kárpát-medence egészére vonatkozó, a magyar gazdasági növekedést támogató Wekerle Terv megvalósításának egyik legfontosabb eszköze. A szabadkai irodával bővülő Hálózat a magyar kamarai rendszer vegyes kamaráira, az állami kereskedelemfejlesztés több évtizedes tapasztalatára, valamint a térségben működő régiós gazdasági fejlődésben érdekelt vállalkozásokra alapozva épül ki.

Az egyes irodák feladatai között olyan kereskedelemfejlesztési programok előkészítése és lebonyolítása szerepel, amelyek alkalmat teremtenek a magyarországi és szerbiai cégek közötti kapcsolatfelvételre, emellett a külpiacokra törekvő magyar cégeket folyamatosan ellátják nélkülözhetetlen külgazdasági, valamint specifikus helyi piaci ismeretekkel, információkkal; továbbá a cégalapításhoz szükséges segítséget és üzleti tanácsadást nyújtanak.

A főosztályvezető elismerően szólt a térség határon átnyúló együttműködési pályázatainak sikeréről, amelyek hozzájárulnak a régió harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődéséhez, valamint a közös gazdasági érdekek érvényesítéséhez.

A határ menti térség szereplői a 2014 és 2020 közötti időszak legfontosabb együttműködési területeinek a foglalkoztatás fejlesztését és a munkaerő mobilitásának támogatását, a kis- és középvállalatok versenyképességének javítását, a környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság növelését és a fenntartható közlekedést jelölték meg. A szabadkai iroda a külkereskedelem-fejlesztési tevékenységén túl a pályázatok sikeres megvalósítása érdekében a kapcsolatrendszer bővítésében, valamint a vállalkozások tájékoztatásában is hatékony segítséget nyújthat.

A naprakész ismeretek elsajátítása érdekében a Kárpát Régió Üzleti Hálózat irodavezetői július 2-4. között komplett képzési programon vettek részt a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett Külpiaci Értekezleten. A rendezvényen tájékoztatást kaptak a hazai, külgazdasági stratégiai irányvonalakról, továbbá lehetőségük nyílt arra, hogy lefektessék a hatékony együttműködés alapjait a térségben dolgozó külgazdasági szakdiplomatákkal, illetve azokkal a magyarországi szervezetekkel, amelyekkel munkájuk során kapcsolatot kell tartaniuk.