Átadták az 500 ezredik OTP SZÉP-kártyát

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese adta át az ötszázezredik OTP SZÉP-kártyát Budapesten szeptember 27-én.

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár az eseményen elmondta, hogy a három jelenlegi szolgáltatónál kibocsátott SZÉP-kártyák száma 700 ezer felett van, míg az eredeti tervek 400 ezer kártyával kalkuláltak. Az év elején újabb kártyaigénylési hullám várható, így ez a szám akkor meghaladhatja majd az egymilliót, tette hozzá.

Szatmáry Kristóf elmondta: az augusztus végi adatok szerint az összes, valamennyi szolgáltatónál vezetett SZÉP-kártya feltöltések értéke 50-60 milliárd forint volt, míg az összes költés 25-30 milliárd forint. Az eseményen elhangzott, hogy a kártya bevezetésével a kormányzat gazdaságösztönző és fejlesztő elképzeléseit ötvözte a pénzintézetek terveivel azért, hogy a turisztikai szolgáltatók egy olcsóbb, hatékonyabb rendszerhez férjenek hozzá. A sikert úgy érték el, hogy míg korábban az üdülési csekkek esetében 7-8 százalékos rátát kellett fizetni a használatért, a SZÉP-kártyánál csak 1,5 százalékot.

Szatmáry Kristóf rámutatott, hogy a bevezetéskor nagyon sokan kételkedtek a SZÉP-kártya sikerében. Ők a korábbi rendszer fenntartása mellett érvelve nem gondolták, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora sikert lehet elérni. A kormányzat folyamatosan vizsgálja a kártya kiadására vonatkozó szabályozást, hogy miként lehet mind a kártyahasználók, mind a befogadók igényeihez jobban alakítani a szabályozást.