Középpontban a nemzeti gazdaság megerősítése.

2012. november 30-án tartotta meg évzáró kongresszusát a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja. Szatmáry Kristóf, a párt elnöke hangsúlyozta, hogy az MVMP elsődleges célja a hazai kis-és középvállalkozások versenyképességének fejlesztése, amely a jelenlegi gazdasági helyzetben a közterhek mérséklésével, a bürokrácia csökkentésével, valamint a munkahelyek megőrzésével, illetve számuk növelésével érhető el.

Az MVMP továbbra is elkötelezett a Kormány kis-és középvállalkozások érdekeit szolgáló gazdaságpolitikája mellett, ezért üdvözli a 2013. január 1-jén hatályba lépő Munkahelyvédelmi Akciót, amely a legnagyobb gazdaságfejlesztési program a rendszerváltás óta, és a vállalkozók adóterheinek csökkentésével a vállalkozók és a foglalkoztatottak helyzetét hivatott javítani.

Az MVMP az ország és a vállalkozói társadalom előtt álló kihívásoknak megfelelve döntött arról, hogy saját szervezetét megújítva kollégiumi rendszert állít fel. A Kongresszus döntése alapján a kistelepülési vállalkozásokkal, az exportáló vállalkozásokkal, valamint a szakképzés és vállalkozói generációváltás területével foglalkozó kollégiumok kezdik meg működésüket.

Az MVMP ugyanis továbbra is vallja, hogy a gazdasági válságból nem lehet kilábalni a hazai kis-és középvállalkozások nélkül, amelyeket meg kell szabadítani az aktivitásukat akadályozó terhektől. A globális kihívásokkal szembeni hatékony helytállás nem képzelhető el a nemzeti gazdaság talpra állítása, megerősítése nélkül. Az MVMP a Kongresszus felhatalmazása alapján továbbra is ennek a munkának a szolgálatába kívánja állítani erőforrásait, hogy végérvényesen lokális érdekeink kerüljenek előtérbe a globális érdekekkel szemben.