Újabb lehetőség nyílik meg a magyar vállalkozók előtt

A Kárpát Régió Üzleti Hálózat mától fogva Újvidéken is segítséget nyújt a magyar vállalkozóknak üzleti sikereik elérésében. A Kárpát-medencében tevékenykedő irodák száma az újvidéki iroda megnyitásával hétre bővült. A megnyitóra ünnepélyes keretek között került sor, amelyen részt vett Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Radetzky Jenő miniszteri biztos is.

Szatmáry Kristóf az érdeklődő vállalkozók és önkormányzati vezetők előtt kifejtette, hogy az irodahálózat dinamikus bővülése összhangban van a Kormány külgazdasági törekvéseivel. Fél éve nyílt meg az első iroda Erdélyben, az azóta eltelt időszak eredményei között szerepel félezer megkeresés, az adott országra vonatkozó céginformációs adatbázis létrehozása, számos cégalapítás és jó néhány szerződés megkötése. Az államtitkár kiemelte a magyar vállalkozások számára a Kárpát-medencei térség fokozott jelentőségét, továbbá hangsúlyozta, hogy a hálózat lehetőségeivel élni kívánó vállalkozásoknak a szomszédos országokban való megjelenés lehet az első lépés a globális piac felé.

Radetzky Jenő a régió vállalkozói előtt megnyíló új lehetőségekre hívta fel a figyelmet és hangsúlyozta, hogy Délvidék és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésével mindkét fél kölcsönös előnyre tehet szert.

A Kárpát Régió Üzleti Hálózat irodáinak feladatai között a kereskedelemfejlesztési programok előkészítése és lebonyolítása szerepel. Ezen túlmenően az irodák segítséget nyújtanak a magyar és a külföldi cégek közötti kapcsolatfelvételre, illetve a külpiacokra törekvő magyar cégeket folyamatosan ellátják nélkülözhetetlen külgazdasági, valamint specifikus, helyi piaci ismeretekkel. Cégalapítás esetén tanácsadási szolgáltatásokkal áll rendelkezésre az irodahálózat. Az irodák adott esetben inkubátorházként is funkcionálhatnak, továbbá információkkal látják el a magyar vállalkozásokat a környező országok privatizációs és befektetési projektjeiről, valamint a konkrét exportlehetőségekről – mindezen szolgáltatásokat térítésmentesen vehetik igénybe az érdeklődő cégek.